Ако живеете в града и мечтаете за собствена градина с плодове и зеленчуци, има начин мечтата ви да се превърне в реалност.

Можете да използвате техники от градското фермерство, за да отглеждате храна, дори в ограниченото пространство, което имате. Повечето хора днес дори не се замислят какво ядат и откъде идва храната им. Занимавайки се с градско фермерство обаче, вие ще научите какво е необходимо, за да отгледате сами здравословна и питателна храна.

В днешно време да можете да образовате децата си по темата за устойчивата храна и ползите й за здравето е уникално умение.

Градското фермерство не се нуждае от голямо пространство. Има техники като вертикално градинарство, градинарство на контейнери, градинарство на покрива и др., които използват по оптимален начин наличното простраство, колкото и малко да е то.

В забързаното ни ежедневие много хора залагат на бързата храна, която обаче крие сериозни рискове за здравето им. Поради ежедневната употреба на нездравословна храна, мнозина се сблъскват със сериозни проблеми като диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Градското фермерство произвежда здравословна и питателна храна като плодове, зеленчуци и билки, която може да предотврати тези проблеми.

Собственоръчно произведените продукти са с ниско съдържание на холестерол и в същото време съдържат големи количества фибри, витамини и полезни хранителни вещества.

Основният проблем е масово произвежданата храна е, че тя често съдържа голямо количество химикали и пестициди, които са необходими на производителите, за да увеличат срока й на годност. С градското фермерство можете да отглеждате органична храна без никакви химикали.

Голямо предимство е, че самите вие контролирате условията на отглеждане – водата, почвата, компоста и др. Можете да берете пресни плодове и зеленчуци, когато реколтата е готова, така че не е необходимо да се притеснявате за реколтата. Ако се занимавате с градско фермерство, това означава, че можете да отглеждате храната си целогодишно и навсякъде, където имате място. Това, от своя страна, означава, че няма нужда да се притеснявате за условията на околната среда като суша или студено време.